Veelgestelde vragen over OptiFibre®:

Hoe gebruikt u OptiFibre®?

Wat is de aanbevolen dosering?

OptiFibre® past in het kader van een suppletie met vezels: door de inname over de dag te spreiden, zoals voorgeschreven in de gebruiksaanbevelingen, verhoogt u geleidelijk de hoeveelheid vezels die in het spijsverteringsstelsel aanwezig zijn. Een progressief gebruik in overeenstemming met het op de verpakking aanbevolen gebruik beperkt het risico op een opgeblazen gevoel.

Gebruikt u OptiFibre® volgens de aanbevelingen, dan kunt u een opgeblazen gevoel beperken.

Volwassene: Begin met 1 maatlepel per dag en verhoog de dosis indien nodig en afhankelijk van uw persoonlijke gevoeligheid geleidelijk aan met 1 dosis om de 3 dagen. Nooit meer dan 4 maatlepels per dag (20 g) innemen.

Kind: Begin met 1/2 maatlepel per dag en verhoog de dosis indien nodig en afhankelijk van de persoonlijke gevoeligheid geleidelijk aan tot max. 1 maatlepel (5 g) per dag.

Wanneer u de hoeveelheid vezels in uw dagelijkse voeding verhoogt door meer fruit, groenten of volkorenproducten te eten, dan is het aangewezen om dit geleidelijk aan te doen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Hetzelfde geldt voor Optifibre®.

Hebt u toch last van een opgeblazen gevoel, verminder de dosis dan om ze nadien geleidelijk aan opnieuw te verhogen.

1 MAATLEPEL = 1 STICK = 5 G

Hoe kan ik OptiFibre® integreren in mijn dagelijkse voeding?

OptiFibre® kan gemakkelijk geïntegreerd worden in de dagelijkse voeding, zowel in warme als koude dranken of voeding. Voor een optimaal gebruik mengt u een afgestreken maatlepel OptiFibre® in om het even welke drank (bv. thee, koffie, sap, soep ...) of in een gerecht (bv. aardappelpuree, yoghurt, compote, enz.) tot het poeder opgelost is. Daarna laat u het even rusten. U kunt Optifibre® ook toevoegen aan of mengen onder uw dagelijkse recepten, want de vezels zijn bestand tegen koken.

Wanneer moet ik OptiFibre® gebruiken?

U verspreidt uw innames bij voorkeur tussen de ochtend en de avond. U kunt OptiFibre® bijvoorbeeld innemen ‘s morgens of ‘s middags en het mengen in uw drank (bv.: thee, koffie, vruchtensap, melk ...). Opdat het poeder goed zou oplossen, geeft u best de voorkeur aan niet-koolzuurhoudende dranken. ‘s Avonds kunt u OptiFibre® gemakkelijk mengen in uw zuivelproducten en desserts (bv.: yoghurt, compote …) of in uw gerechten (bv.: puree, soep of hartige gerechten …).

U kunt het innemen voor, tijdens of na uw maaltijden.

Hoe lang mag ik OptiFibre® gebruiken?

Een gebruik op korte of lange termijn is mogelijk naargelang uw behoeften, want bij dit product treedt geen gewenning op.

Voor een optimaal gebruik wordt aanbevolen om minstens gedurende 14 dagen gebruik te maken van gedeeltelijk gehydroliseerde guargomvezels, het enige ingrediënt van Optifibre®.

Kan OptiFibre® toegevoegd worden aan koolzuurhoudende dranken?

U kunt OptiFibre® toevoegen aan koolzuurhoudende dranken, maar we raden dit niet aan, omdat het poeder dan niet optimaal zal oplossen.

In bepaalde voedingsmiddelen (bv. yoghurt) wordt het poeder klonterig wanneer deze niet snel opgegeten worden.

87% van de vrouwen die het product geprobeerd hebben vindt de smaak van OptiFibre neutraal en aangenaam. In normale gebruiksomstandigheden (yoghurt die snel na het openen opgegeten wordt) heeft het poeder geen impact op de textuur van het product.

Hoe lang kan ik het product bewaren eens het geopend is?

Bewaar het ongeopend op een koele en droge plaats. OptiFibre® kan na opening van de doos tot 8 weken bewaard blijven. Eens bereid moet het poeder snel gebruikt worden, of binnen de 24 uur indien het goed afgedekt en gekoeld wordt (4°C).

Kan ik het gebruik van Optifibre combineren met andere medische voedingen of geneesmiddelen

Aangezien bij deze vezels van 100% plantaardige oorsprong geen gewenning optreedt, kan Optifibre® op korte of lange termijn gebruikt worden naast conventionele geneesmiddelen bij constipatie. Te gebruiken onder medisch toezicht. Vraag advies aan uw apotheker.

Veroorzaakt OptiFibre® gasvorming en een opgeblazen gevoel in de buik?

OptiFibre® kan inderdaad soms leiden tot een opgeblazen gevoel, afhankelijk van ieders gevoeligheid.

Om het risico op een opgeblazen gevoel te vermijden, is het aangewezen om het gebruiksprotocol goed te volgen en de dosis progressief te verhogen (indien dit nodig is) met 1 extra dosis om de 3 dagen (te verdelen over de dag). Verspreid de innames over de hele dag. Hebt u toch last van een opgeblazen gevoel, verminder de dosis dan om ze nadien progressief te verhogen.

Heeft OptiFibre® bijwerkingen?

Wanneer u de hoeveelheid vezels in uw dagelijkse voeding verhoogt door meer fruit, groenten of volkorenproducten te eten, dan is het aangewezen om dit geleidelijk aan te doen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Hetzelfde geldt voor Optifibre®, dat enkel en alleen uit gedeeltelijk gehydroliseerde guargomvezels bestaat. Een gebruik in overeenstemming met de aanbevelingen beperkt dus het risico op een opgeblazen gevoel. Hebt u toch last van een opgeblazen gevoel, verminder de dosis dan om ze nadien progressief te verhogen. Te gebruiken onder medisch toezicht. Vraag advies aan uw apotheker.

Optifibre® heeft geen invloed op de opname van andere voedingsstoffen of medicijnen. De aanbevolen dosis kan variëren naargelang uw persoonlijke gevoeligheid.

Hoe lang gaat een doos Optifibre mee?

Een doos van 250 g Optifibre® bevat 50 dosissen van 5 g, goed voor gemiddeld 3 weken*.

*Minimale duur op basis van de aanbevelingen: 1 maatlepel of stick de eerste 3 dagen, 2 maatlepels of sticks vanaf de 4de dag.

Meer informatie?

Nestlé Health Science Nederland
Hoevestein 36-G
4903 SC Oosterhout
  Tel: + 31(0)20 569 9588
  nhs@nl.nestle.com

 

Nestlé Health Science België
Birminghamstraat 221
1070 Brussel
  Tel: +32 (0) 2529 5525
  nhs@be.nestle.com