Tips en tricks voor een normale stoelgang

Tips en tricks voor een normale stoelgang

Veel mensen denken dat één stoelgang per dag noodzakelijk is, maar wie drie keer per week een grote boodschap doet, zit ook goed. Er zijn namelijk veel factoren die mee bepalen hoe vaak u daadwerkelijk het kleinste kamertje opzoekt. Zo kunnen de hormonale veranderingen waarmee vrouwen te maken krijgen tijdens de zwangerschap de doorgang van de voedingsmiddelen door het lichaam vertragen en de kans op een droge, harde stoelgang aanzienlijk verhogen.

Het goede nieuws is dat u zelf een hoop kunt doen voor een regelmatige stoelgang. Misschien gaat liever niet naar het toilet wanneer u niet thuis bent? Dat is nochtans geen goed idee. Uw stoelgang herhaaldelijk te lang en te vaak ophouden kan een droge, harde stoelgang opleveren. Wacht dus niet, maar ga gewoon!

Wat kan u nog meer doen om een natuurlijke stoelgang te bevorderen?

Veel vezels opnemen

De voeding die we eten is een bepalende factor voor onze vertering. Te veel slechte of onvoldoende gezonde voedingsmiddelen eten is een vaak voorkomende oorzaak van uiteenlopende gezondheidsproblemen. Een drastische verandering in uw voedingspatroon, bijvoorbeeld tijdens een reis naar het buitenland, kan een grote invloed hebben op uw stoelgangpatroon.

Wanneer er sprake is van droge, harde stoelgang, dan zijn voedingsvezels van cruciaal belang. Belangrijke bronnen van vezels zijn voedingsmiddelen op basis van granen zoals volkorenrijst, -pasta en -brood, fruit en groenten, peulvruchten, steenvruchten en granen. Ze verbeteren onze vertering, omdat ze ervoor zorgen dat de spieren van onze darmen een voedingsmiddel sneller door ons systeem duwen, en ze verkleinen de kans dat uitwerpselen uitdrogen en moeilijk door kunnen. Daarom zetten zorgverleners een verhoogde inname van voedingsvezels en vocht met stip op nummer één.

Voldoende drinken

We weten allemaal dat veel water drinken goed is voor onze organen en heel wat lichaamsfuncties, en de vertering vormt hier geen uitzondering op. Helaas halen heel wat mensen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht niet. Drinkt u 1,5 liter water per dag? Ja? Wel, het goede nieuws is dat bij een harde, droge stoelgang 2 of zelfs 3 liter water drinken nog beter is! Combineert u een goede hydratatie met de opname van voldoende voedingsvezels, dan wordt uw stoelgang regelmatiger, want zo verhindert u dat uitwerpselen uitdrogen en moeilijker door kunnen.

Zorg voor een goede houding

Wist u dat het aannemen van een goede zithouding kan helpen om uw darmen open te zetten, de inspanning van het uitscheiden te verkleinen en uw stoelgang regelmatig te houden? In onze westerse landen nemen heel wat mensen geen optimale zithouding aan als gevolg van de manier waarop onze toiletten ontworpen zijn. Hebt u last van harde, droge stoelgang, probeer dan eens een krukje te gebruiken om uw voeten wat hoger te zetten.

Drijf uw fysieke activiteit op

Veel mensen leiden een eerder zittend leven en dat verkleint de kans op een vlotte stoelgang. Dit geldt eveneens voor wie veel het vliegtuig neemt, want dit impliceert automatisch dat u gedurende lange periodes moet blijven zitten.

Probeer een vorm van beweging te vinden die u graag doet (wandelen, fietsen of om het even welke andere activiteit) en integreer deze in uw dagelijkse routine. Fysieke activiteit bevordert de transit. Dertig minuten per dag volstaan zelfs om het verschil te maken; niet enkel voor uw vertering, maar ook voor elk aspect van uw gezondheid. Bovendien blijft u op die manier in vorm!

Relaxatie

Dagelijkse stress kan een impact hebben op het verteringssysteem en mensen met stress zullen sneller een harde, droge stoelgang ontwikkelen. Vergeet niet dat u zich moet ontspannen om een regelmatige transit te bevorderen.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we, maar probeer toch niet te veel te stressen. Het beste moment om naar het toilet te gaan is ‘s morgens. Als voorbereiding kunt u uw buik masseren met de palm van uw hand. Maak daarbij kleine cirkelvormige bewegingen in klokwijzerzin.

Vertrouw op de natuur

Heel wat medicijnen hebben een onregelmatige darmwerking als bijwerking. Ironisch genoeg kunnen ook laxeermiddelen ‘uitdroging van de stoelgang’ veroorzaken wanneer ze te vaak gebruikt worden. Let erop dat u gezond eet, en kies voor natuurlijke remedies zoals oplossingen op basis van planten (bijv. guargom, fructo-oligosachariden, enz.).