Reizen: oplossingen tegen constipatie die u in uw handtas kunt stoppen

Als er iets is wat uw idyllische vakantie kan verpesten, dan is het wel constipatie. Met de veranderingen in uw leef- en voedingsgewoontes zijn alle ingrediënten aanwezig om uw darmtransit te verstoren. Maar wees gerust, er bestaan praktische oplossingen tegen constipatie waardoor u volop kunt profiteren van uw welverdiende momenten van ontspanning of van uw zakenreizen.

Komt constipatie op vakantie vaak voor?

Het antwoord is ja! Helaas hebben heel wat mensen last van dergelijke ongemakken wanneer ze met vakantie gaan. Waarom? Gewoon omdat het verteringssysteem van de mens bijzonder gevoelig is voor ... veranderingen! Vele uren op de weg of in het vliegtuig in een zittende houding, temperatuurschommelingen, een nieuwe omgeving, andere culinaire specialiteiten, allemaal externe factoren die een aanzienlijke invloed hebben op het peristaltische mechanisme. Maar ook bepaalde psychologische parameters kunnen de constipatie op reis verergeren. Dat geldt voor stress, overbelasting en angst. Het vertrek kan in bepaalde gevallen een bron van ongerustheid zijn, met name wanneer het om zakenreizen gaat. Constipatie in het vliegtuig kan bijvoorbeeld bijzonder oncomfortabel zijn.

En wat als constipatie op vakantie door uw voeding komt?

Constipatie tijdens uw jaarlijkse vakantie is zeker geen ramp. Om een betere darmtransit te bevorderen kunt u gemakkelijk verschillende hygiënische en voedingsmaatregelen nemen. De eerste actiehefboom is uiteraard wat u eet. Uw voedingspatroon heeft een rechtstreekse impact op de frequentie van uw stoelgang. Het is dus aangewezen om te kiezen voor een voedingspatroon dat rijk is aan oplosbare en niet-oplosbare vezels. Ja, maar het is niet altijd evident om goed op uw voeding te letten wanneer u nieuwe specialiteiten ontdekt!

Welke maatregelen zijn er om constipatie op vakantie te voorkomen?

In tegenstelling tot de vooroordelen is voeding niet de enige parameter die constipatie in de hand werkt. Het gebrek aan hydratatie is nog een parameter die onvoldoende gekend is bij het grote publiek. Water blijft immers een van de efficiëntste wapens tegen constipatie. Heel wat mensen met een luie darmtransit drinken niet genoeg. Opgelet, suikerrijke dranken en alcohol hebben geen hydraterende eigenschappen. Deze substanties kunnen de constipatie op reis zelfs erger maken. Tegelijk is het regelmatig beoefenen van een fysieke activiteit noodzakelijk om constipatie op vakantie te beperken. Profiteer van het mooie weer om te gaan wandelen, te fietsen of een andere sportieve activiteit naar keuze te beoefenen!


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen