Chronische constipatie: symptomen, oplossingen en behandelingen

In tegenstelling tot occasionele constipatie blijft chronische constipatie hardnekkig aanhouden. Deze complexere vorm van constipatie wordt doorgaans vastgesteld wanneer de functionele stoornissen al meer dan zes maanden duren. Dit probleem veroorzaakt een groot verteringsongemak en moet aangepakt worden met maatregelen op het vlak van hygiëne en voeding.

Hoe herkent u chronische constipatie?

De beperkte frequentie van de stoelgang en de duur van de symptomen (minstens 6 maanden) vormen de belangrijkste diagnosetools voor chronische constipatie. Mensen met ernstige constipatie maken doorgaans minder dan een keer per week stoelgang. Maar ook de consistentie van de stoelgang en de problemen met de uitscheiding ervan zijn parameters waar artsen rekening mee houden om te besluiten dat er sprake is van een chronisch probleem. Deze moeilijkheden met de uitscheiding gaan doorgaans gepaard met een aanzienlijk verteringsongemak dat zich uit in een opgeblazen gevoel, flatulentie, aambeien en buikpijn.

Welke behandelingen zijn er voor chronische constipatie?

In de meeste gevallen zullen mensen met chronische constipatie gebruik maken van de zogenaamde “osmotische” laxerende behandelingen. Deze medicijnen die de stoelgang zachter maken kunnen echter verslavend zijn wanneer ze langdurig gebruikt worden. Dan worden andere types laxeermiddelen uitgeprobeerd: ballastlaxeermiddelen, smerende laxeermiddelen, stimulerende laxeermiddelen … Deze behandelingen kunnen weliswaar efficiënt zijn in het kader van een occasionele constipatie, maar ze kunnen wel aan de basis liggen van een iatrogene constipatie.

Wat moet u doen in geval van een chronische constipatie?

Bij afwezigheid van een organische oorzaak is er in het geval van een chronische constipatie vaak sprake van een functionele oorsprong, d.w.z. dat de darmtransit mechanisch vertraagd wordt. In de meeste gevallen worden de levensstijl en de voedingsgewoonten in vraag gesteld. Het nemen van maatregelen met betrekking tot de levensstijl en voeding waarbij een vezelrijk voedingspatroon  en regelmatige fysieke activiteit centraal staan, kan een beter evenwicht van de darmflora en efficiëntere peristaltische bewegingen herstellen.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen