Levensstijl om constipatie te voorkomen: welzijn, voeding, fysieke activiteit

Functionele constipatie (zonder onderliggende pathologie) treft heel wat mannen en vrouwen in Frankrijk. Hebt u er last van, dan kunt u uw verteringscomfort gemakkelijk terugkrijgen door uw levensstijl te verbeteren. Tips tegen stress, eetpatroon, hydratatie, houding op het toilet: ontdek alles wat u moet om constipatie te voorkomen.

Stress bestrijden om constipatie te voorkomen

Stress werkt slechte voedingsgewoonten in de hand en die kunnen op hun beurt verteringsproblemen veroorzaken. U kunt kiezen uit heel wat activiteiten om u te ontspannen: denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie, ontspannende massages… Behoudens medische tegenindicatie wordt ook regelmatig sporten sterk aangeraden. Sporten helpt niet alleen tegen stress, maar verbetert bovendien ook de darmtransit.

Constipatie voorkomen: waak over de kwaliteit van uw nachtrust

Vermoeidheid en darmtransit gaan niet goed samen. Vermoeidheidsproblemen zijn vaak gelinkt aan een slechte nachtrust. Om opnieuw goed te slapen kunt u onder andere het volgende doen:

  • De temperatuur in uw kamer doen dalen tot rond de 18°-19°C
  • Uw beddengoed veranderen indien uw matras te hard of te zacht is
  • Cafeïne vermijden tijdens de uren voor u gaat slapen.
Welke houding neemt u best aan om constipatie te voorkomen?

Bepaalde houdingen bevorderen de uitscheiding van stoelgang terwijl andere dit net bemoeilijken. In het ideale geval zou u moeten hurken om de risico’s op constipatie te beperken. Dit is echter niet evident met onze westerse toiletten … Wat u wel kunt doen is uw voeten wat hoger plaatsen (uw knieën moeten hoger komen dan uw heupen) door ze op een krukje te zetten of zitten wat naar voor leunen.

Voedingsmaatregelen tegen constipatie

Om constipatie elke dag tegen te gaan wordt aanbevolen om voor voldoende hydratatie te zorgen. Drink elke dag minstens 1,3 tot 1,5 l water. Vermijd ook drastische afslankdiëten. Vaak zijn ze arm aan calorieën en aan vezels (voedingsstoffen die strek bijdragen tot de kwaliteit van uw transit) en zo werken ze een “valse constipatie” in de hand. Eigenlijk hebt u niet echt moeite met de uitscheiding van uw stoelgang, maar het volume is zo klein dat u onterecht denkt dat u geconstipeerd bent … U kiest beter voor een evenwichtig en gediversifieerd voedingspatroon met voldoende vezels indien u uw lijn wenst te behouden EN constipatie wilt voorkomen. Vezels vindt u vooral in vers fruit en groenten, in volkoren granen en peulvruchten (vb.: linzen).


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen