Hoe bestrijdt u constipatie?

Bijna 1 persoon op 5 in Frankrijk verklaart last te hebben van chronische constipatie. In de meeste gevallen is constipatie goedaardig en niet het symptoom van een ziekte, maar het kan toch hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Het is moeilijk om een sereen leven te leiden als u last hebt van een opgeblazen gevoel, darmproblemen of krampen. U kunt laxeermiddelen gebruiken om de constipatie te verhelpen en gemakkelijker naar het toilet te kunnen gaan. Hebt u echter erge pijn of neemt u bloed waar in de stoelgang, dan dient u onmiddellijk uw arts te raadplegen.

De verschillende soorten laxeermiddelen tegen constipatie

  • Osmotische laxeermiddelen: Deze producten tegen constipatie werken, zoals hun naam al aangeeft, door “osmose”. Dat betekent dat ze water aantrekken en vasthouden in de stoelgang, wat de stoelgang zachter maakt en het volume vergroot. Het nadeel is echter dat ze leiden tot een verslaving aan laxeermiddelen, hydro-elektrische stoornissen (een verstoord evenwicht van de verhouding tussen de mineralen en het water in het organisme) zoals een hypokaliëmie (daling van het kalium in het bloed).
  • Stimulerende laxeermiddelen: deze worden soms contact- of irriterende laxeermiddelen genoemd. Ze verhogen de bewegingen van de darm door rechtstreeks in te werken op het darmslijmvlies. Ze hebben dezelfde ongewenste effecten als de osmotische laxeermiddelen, maar heviger en ernstiger op lange termijn, zoals darmmelanose (pigmentatie van het darmslijmvlies) of functionele colopathie.
  • Smerende laxeermiddelen: dit zijn minerale oliën, voornamelijk vloeibare paraffine. Deze helpen de stoelgang uit te scheiden door ze gemakkelijker te laten glijden. Omdat ze vetoplosbare voedingsstoffen oplossen, beperken ze echter de opname ervan en kunnen ze dus leiden tot tekorten aan bepaalde vitaminen (A, D, E, K) in geval van een langdurige behandeling. Ze worden afgeraden in geval van dysfagie (slikproblemen) vanwege het risico op aspiratiepneumonie (d.w.z. dat voeding verkeerdelijk in de bronchiën terechtkomt). 

    •    Laxeermiddelen van het type plantaardige vezels:

    Ballastlaxeermiddelen: Dit zijn niet-oplosbare, hydrofiele vezels, zoals slijmstoffen, die opzwellen bij contact met water. Ze vergroten het volume van de stoelgang en maken deze zachter door de toevoeging van vocht. Ze hebben echter geen lekkere smaak en door de hoeveelheid water die u tegelijk moet drinken, kunnen ze leiden tot maagklachten.

    Prebiotica: dit zijn oplosbare vezels die gemakkelijk gefermenteerd worden door de darmflora die zich ermee voedt om zich te ontwikkelen. Ze veroorzaken geen irritatie, geen vermindering van de opname van voedingsstoffen, noch verslaving of gewenning. Er worden maar weinig bijwerkingen gemeld en ze zijn niet ernstig. Het kan gaan om een opgeblazen gevoel dat na verloop van tijd en na de heropstart van een goede darmwerking weer verdwijnt. Om dit te vermijden raden we een progressieve start van de behandeling aan, die dan aangepast kan worden naargelang de tolerantie van elk individu. Prebiotische laxeermiddelen zijn de meest fysiologische en de veiligste tegen darmconstipatie.
  • Prebiotische voedingssupplementen: Dit zijn bacteriën die van nature aanwezig zijn in de darm en die een positief effect hebben op de gezondheid. Een geconcentreerde aanvoer ervan onder de vorm van voedingssupplementen versterkt de darmflora door een toename van het aantal aanwezige darmbacteriën. Ze hebben tijd nodig om zich te vestigen en te ontwikkelen. Ze werken dus eerder op lange termijn en bieden geen onmiddellijke verlichting van de constipatie.

Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen