Fysieke activiteit en welzijn om stress te bestrijden

Stress en angst zijn risicofactoren voor verteringsproblemen. U hebt er dus alle belang bij om daar iets aan te doen indien u regelmatig last hebt van constipatie. Yoga of constipatiewerende massages ... Er zijn heel wat oplossingen mogelijk.

Massage en constipatie

Alle ontspannende massages kunnen een positief effect hebben en de risico’s op constipatie verkleinen: ze zorgen voor een goed gevoel en helpen zo om uw stress te doen verdwijnen. Sommige buikmassages die u zelf kunt doen worden ten zeerste aangeraden om constipatiepijn te verlichten en uw transit te verbeteren. Dit is er een van:

  1. Ga op uw rug liggen met uw buik bloot, plaats een van uw handpalmen in de buurt van uw navel. Masseer zacht met uw vingers en maak daarbij 4 kleine cirkels rond uw navel, in de richting van de klok, want dat is ook de richting van uw transit in de dikke darm. Begin heel lichtjes maar verhoog de druk telkens.
  2. Plaats uw andere hand op de eerste. Maak 4 grote cirkels rond uw navel waarbij u een regelmatige druk uitoefent (nog steeds in klokwijzerzin). Tot slot maakt u opnieuw een kleine cirkel met uw vingertoppen.
Yoga en andere activiteiten voor uw welzijn

Naast massages tegen constipatie kunt u nog heel wat activiteiten beoefenen om uw stress te verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie of ademhalingsoefeningen tijdens sofrologie. Nog een nuttige activiteit in geval van constipatie is yoga. Yoga combineert relaxatieoefeningen met fysieke oefeningen de transit bevorderen. Verschillende houdingen van hatha-yoga (een van de vormen van yoga de het vaakst beoefend worden in Frankrijk) worden gebruikt in geval van constipatie. Zo zijn er de houding van de Tang, de Kaars en de Ploeg. Wilt u het eens uitproberen, neem dan contact op met een yogaleraar om deze poses correct en zonder gevaar uit te voeren.

Het belang van sport

Het is aangewezen om te sporten tegen constipatie en stress. Enerzijds omdat sport een belangrijke bron van welzijn is: bij het beoefenen van een fysieke activiteit komen endorfines vrij, ook wel “plezierhormonen” of “gelukshormonen” genoemd. Deze geven uw moraal een boost en verzachten de pijn. Anderzijds omdat bepaalde sporten de zone van uw buik verstevigen, wat een betere transit bevordert. Ten slotte vergemakkelijken de bewegingen van het lichaam de transit terwijl stationaire activiteiten de bewegingen van de darm niet stimuleren. Behoudens medische tegenindicatie worden de meeste duursporten en cardiovasculaire activiteiten aangeraden tegen constipatie. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, wandelen of fietsen. Het juiste ritme? Minstens 30 minuten, 1 à 2 keer per week.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen