De oorzaken van constipatie bij kinderen

Net zoals bij volwassenen is constipatie bij kinderen doorgaans niet ernstig: we hebben het over functionele constipatie zonder medische reden. Deze vorm van constipatie komt bijzonder vaak voor bij kinderen van 3 à 4 jaar, maar kan voorkomen op om het even welke leeftijd. We zien dit echter maar heel zelden bij baby’s jonger dan 2 maanden.

Constipatie bij kinderen: voedingsgerelateerde oorzaken

Constipatie bij kinderen van 3 jaar of ouder is vaak gelinkt aan het voedingspatroon. Doorgaans eten ze niet voldoende vezelrijke voedingsmiddelen waardoor hun transit vertraagt. Het kan ook zijn dat ze wat te veel “constiperende” voedingsmiddelen eten zoals rijst, bananen of gekookte wortelen. Advies: probeer te weten wat uw kind gegeten heeft op school en pas het menu voor het avondmaal daaraan aan. Om kinderen te helpen om voldoende vezels op te nemen kunt u hen vers fruit met de schil geven (bv.: appel), groene groenten, volkorengranen of peulvruchten (bv.: gedroogde bonen, linzen).

Constipatie bij kinderen: drinken ze genoeg water?

Wist u dat stoelgang voornamelijk uit water bestaat? Logisch dus dat de stoelgang van uw kind droog en moeilijk uit te scheiden is als hij/zij niet genoeg drinkt. Om constipatie bij kinderen tussen 3 en 6 jaar oud tegen te gaan, moet u proberen om ze minstens 800 ml per dag te laten drinken (water, vruchtensap aangelengd met water, bouillon, kruidenthee). Vermijd koolhydraatrijke of zoete frisdranken die kinderen laten wennen aan de zoete smaak waardoor ze nadien geen zuiver water meer willen drinken. Aarzel niet om hen zelf een glas water aan te reiken zonder te wachten tot zij aangeven dat ze dorst hebben. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zouden eerder een liter water per dag moeten drinken. Kinderen ouder dan 12 moeten minstens 1,5 liter per dag drinken, net zoals een volwassene!

Constipatie bij kinderen: andere mogelijke oorzaken

Ook vermoeidheid, stress en angst kunnen verteringsproblemen bij kinderen in de hand werken. Zo kan constipatie bij een kind van 4 bijvoorbeeld gelinkt zijn aan stress voor het nieuwe schooljaar of aan een verhuis.
De gewoonte om zich zo lang mogelijk in te houden uit angst om pijn te hebben (slechte herinnering aan constipatie) of uit verlegenheid (bv.: uw kind durft geen toestemming te vragen om de klas te verlaten om naar het toilet te gaan. De slechte staat van de toiletten op school is ook een vaak voorkomende oorzaak van chronische constipatie bij kinderen. Indien nodig kunt u het probleem bespreken met de leerkracht.
Ook het nemen van medicijnen (hoestwerende – spasmewerende middelen of voedingsadditieven (verdikkingsmiddel tegen oprispingen) kan aan de basis liggen van een vertraagde transit.
En ten slotte, maar veel zeldzamer, kan ook een ziekte verantwoordelijk zijn voor constipatie. In geval van twijfel raadpleegt u uit voorzorg best een pediater. Zeker wanneer uw kind klaagt dat het pijn heeft.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen