Constipatie bij zwangere vrouwen: wat doen?

Hebt u net zoals een op twee zwangere vrouwen last van constipatie? Weest gerust: er bestaan heel wat oplossingen om uw transitprobleem te verhelpen die ook compatibel zijn met uw zwangerschap. Heel vaak volstaat het om uw voeding aan te passen om een verbetering vast te stellen.

Constipatie en zwangerschap: welke medische behandelingen?

Uit voorzorg kunt u zelfmedicatie beter bannen gedurende uw hele zwangerschap. Vermijd dus om meteen naar laxeermiddelen te grijpen: vele van die middelen worden afgeraden voor zwangere vrouwen. Met name de stimulerende laxeermiddelen kunnen buikkrampen, gewenning en zelfs functionele colopathieën veroorzaken … Vraag advies aan uw arts. Indien nodig kan hij u een zacht laxeermiddel voorschrijven waarvan de veiligheid (voor u en uw baby) duidelijk aangetoond werd.

Constipatie en zwangerschap: welke natuurlijke remedies?

Essentiële oliën, kruidenthee tegen constipatie … In de handel zijn heel wat natuurlijke remedies te verkrijgen. Vergeet echter niet dat “natuurlijk” niet altijd “zonder risico” betekent. In werkelijkheid zijn heel wat planten en essentiële oliën niet aangewezen tijdens de hele zwangerschap of een deel ervan. Normaal kunt u bijvoorbeeld een thee van artisjok drinken om uw transit te reguleren. Deze thee is des te interessanter daar de artisjok een goede bron is van vitamine B9, die van essentieel belang is voor de ontwikkeling van de baby. Vermijd echter infusies van duindoorn en rabarber. Bij de minste twijfel vraagt u het advies van uw arts of uw apotheker.

Constipatie tijdens uw zwangerschap: wat met uw voeding?

Om constipatie tijdens uw zwangerschap tegen te gaan en te voorkomen moet u:

  • Zich voldoende hydrateren (drink minstens 1,5 l water per dag)
  • Kiezen voor een evenwichtige, gevarieerde en vezelrijke voeding

Vezels zijn goed voor uw transit en om er veel op te nemen zet u best vaak vers fruit, gedroogde vruchten, groene groenten, peulvruchten (vb.: linzen) en volkorengranen op het menu. Met name pruimen behoren tot de beste laxerende voedingsmiddelen.
Bonusadvies: doe naast uw inspanningen op het vlak van voeding ook aan prenatale yoga, sofrologie of een “zachte” sportieve activiteit (bv.: zwemmen) om uw transit te stimuleren.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen